آنتی بیوتیکها هیچ نقشی در درمان بیماری آنفلوانزا ندارند
کارشناس مسوول بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان کرمانشاه گفت: آنتی بیوتیکها هیچ نقشی در درمان ویروس آنفلوانزا ندارند و باید فقط در صورت تشخیص پزشک که عموما برای درمان عفونتهای همزمان با آنفلوانزا تجویز می شود، مصرف شوند.
دکتر ' حسین بیگلری ' در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آنفلوانزا یک بیماری حاد تنفسی است که توسط ویروسهایی به همین نام بوجود می آید و یک بیماری شدیداً واگیردار است که از شخصی به شخص دیگر توسط سرفه یا عطسه منتقل می شود.
وی با بیان اینکه این ویروس مجاری تنفسی فوقانی و تحتانی را درگیر می کند و در هر سنی می تواند افراد را گرفتار سازد گفت: از آنجا که ویروس آنفلوانزا قابلیت تغییر شکل را دارد، بیشتر اوقات تشخیص آن از سایر عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی کاری پیچیده است که تشخیص آن فقط از عهده پزشک برمی آید.
بیگلری تصریح کرد: این بیماری که با درد و کوفتگی شدید بدن، سرفه و خارش گلو شروع می شود و با یک دوره طولانی از علایم شدید عفونت تنفسی همراه است.
وی افزود: بخاطر شبیه بودن علائم به یکدیگر، بسیاری از افراد این بیماری را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند و برای درمان به اشتباه از آنتی بیوتیک یا قرصهای آسپرین ، آن هم بصورت خودسرانه استفاده می کنند.
وی ادامه داد: همچنین مصرف خودسرانه آسپرین نه تنها باعث بهبود در مواقع ابتلا به آنفلوانزا نخواهد شد، بلکه سبب ایجاد سندرم ریه و التهاب کبد در افراد می شود.
وی با بیان اینکه این بیماری درمان خاصی ندارد گفت: درمانهای نگهدارنده و استراحت، عمده راه بهبود مبتلایان به آنفلوانزاست که البته در مواقع شدید این بیماری بنا به تشخیص پزشک از داروهای ضد ویروسی برای گروههای در معرض خطر نیز استفاده می شود.
وی بیماران، افراد سالمند بالای 60 سال با بیماریهای قلبی و عروقی، مبتلایان به دیابت، کودکان دچار سوء تغذیه ، افراد دچار نقص سیستم ایمنی، زنان باردار و بیمارانی که بمدت طولانی از داروهای استروئید مصرف نموده اند را از جمله گروههای در معرض خطر عنوان کرد.
این پزشک کرمانشاهی ادامه داد: همچنین افرادی که در مشاغل پرخطر فعالیت می کنند، مانند پزشکان، دندانپزشکان ، پرستاران و افرادی که با بیماران سر و کار دارند نیز بشدت در معرض ابتلا به آنفلوانزا قرار دارند.
وی افزود: به دلیل آنکه ویروس این بیماری بسیار تهاجمی و با قابلیت ایجاد پنومونی و عفونت ریه همراه است، در گروههای سالمندان ، کودکان و زنان باردار نیازمند توجه ویژه است ، چرا که عدم درمان بموقع آن می تواند خطرساز شود.
بیگلری تصریح کرد: همچنین ویروس آنفلوانزا قابلیت شعله ور کردن عفونتهای زمینه ای در افراد را دارد و از اینرو بیمارانی که به عفونتهای زمینه ای مبتلا هستند باید آنفلوانزا را یک بیماری جدی تلقی کنند.
وی دوره نقاحت ابن بیماری را یک دوره هفت تا 14 روزه عنوان و اظهار کرد: پس از آن نیز یک دوره رخوت و ضعف عمومی رخ می دهد که فرد را از احساس بیحالی و ضعف شدید گله مند می سازد که این نکته نیز یکی از علایم بیماری آنفلوانزاست.
وی در ادامه به وجود واکسن آنفلوانزا در کشورمان اشاره کرد و گفت: گروههای در معرض خطر و فعالان در مشاغل پرخطر بهتر است در آستانه فصل سرما این واکسن را دریافت کنند.
بیگلری با بیان اینکه پس از تززیق این واکسن در عضله بازو ، دو هفته بعد ایمنی در بدن ایجاد خواهد شد افزود: ایمنی این واکسن که یکبار هم تلقیح می شود تا اردیبهشت ماه سال بعد ادامه خواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه این واکسن حتما باید در یخچال نگهداری شود گفت: این واکسن فقط از ابتلا به آنفلوانزا جلوگیری می کند و قابلیت پیشگیری از دیگر عفونتهای ویروسی را ندارد.
این پزشک کرمانشاهی در ادامه به تغییر ماهیت ویروس آنفلوانزا طی یکسال در مقایسه با سال بعد اشاره کرد و افزود: واکسن آنفلوانزا هر سال با سالهای دیگر فرق می کند و فردی که می خواهد این واکسن را تلقیح کند باید توجه داشته باشد که حتما' واکسن همان سال را تهیه کند.
وی در پایان اظهار داشت: راه پیشگیری از تمامی عفونتهای ویروسی شبیه هم است و شستشوی مکرر دستها با آب و صابون ، جلوگیری از ترشح قطرات تنفسی از راه سرفه و عطسه به محیط با استفاده از دستمال ، دفع بهداشتی دستمال آلوده به ویروس ، خودداری از دست دادن با دیگران ، استراحت در منزل و استفاده از مایعات گرم از راهکارهای اصلی مواجهه با عفونتهای تنفسی از جمله آنفلوانزاست.